torek, 15. april 2008

Torbičarke


Zadnje dni je v slovenski raj na zemlji prilezla hudičeva kača. Biblično je imela tudi ta kača zaveznico Evo, ki se je pustila pemamiti tuzemeljskim užitkom. Le malo je manjkalo, pa bi se čez noč sesul naš ekološko neoporečen raj, a hvalabogu so pametni in vešči cariniki takoj prepoznali vražjo ukano in zaplenili sumljivo kačo. Nesojeno lastnico sedaj čakajo hudi finačni penali in najbrž javno negodovanje nad njenimi modnimi preferencami, če se bo (v kar ne dvomim) slučajno izvedelo njeno ime. Kar se tiče ugleda ene izmed trenutno najuspešnejših modnih oblikovalk, pa si niti ne upam misliti, kako zelo bo ta slovenska afera škodila njenemu nadaljnjemu delu.


A misli mi uhajajo dalje: torbice že namreč od nekdaj vzbujajo strahospoštovanje. Poznam kar nekaj moških, ki si niso upali niti blizu tega ženskega obveznega kosa garderobe, kaj šele, da bi v mojo torbico upali celo poseči. Najbrž so mislili, da jih bo kaj v torbici pičilo. Spomnim se tudi, da je radovednost, kaj se skriva v torbicah znanih lastnic, že od nekdaj burila tabloidno domišljijo in strani. S torbico je marsikatera stara mama oklofutala tega in onega nepridiprava, no najbrž je tudi med kakšnim ženskim prepirom prišla še kako prav. Torbica nenazadnje tudi sporoča socialni status lastnice (ali njenega financerja, hahaha), sploh tiste ta drage, ki se jih nosi čez zapestje, da se lepo vidi logo oblikovalca. Vse ostalo je čista matematika.


In ker ima ženska torbica takšno eksplozivno simboličnost, so se emancipirane Nemke odločile, da danes čez ramo zavihtijo rdečo torbico. V znak protesta proti neenakim plačam. Tudi tukaj imajo moški v povprečju za dobrih 600 evrov povprečno višjo plačo kot enako kvalificirane in angažirane ženske. Kako je v Sloveniji se mi niti ne sanja, a najbrž nič kaj bolje.


Zato punce, dajmo danes strašiti z rdečimi torbicami naokoli. In glasno povedat, zakaj vidimo rdeče... Dokler se cariniki ne bodo spomnili, da je po novem prepovedan tudi uvoz ženske enakopravnosti in svobodomiselnosti. Pssst, kača!


Kmalu,

Nina



1 komentar:

metafora pravi ...

Hej!

Najprej sem pomislila, pa saj je nimam. Vse moje torbice so črne. Potem sem se pa spomnila na tisto drobno, reciklirano, potiskano z jabolki. Gre za tetrapakovko, ki sem si jo kupila v Osnabrucku pred 4 leti v trgovini s fair tradeom.
Kako simbolično, kajneda? Je rdeča, je jabolko, pa še reciklirana.
3 x hura!

cmok

Meta